Scoutdräkten

De flesta känner igen scouterna på grund av skjortan med tillhörande halsduk som har varit scouternas kännetecken sedan rörelsen startades i England 1907.

Tanken med scoutskjortan var från början att kläderna inte skulle vara det som skiljer människor från olika samhällsklasser åt och att scouterna skulle kännas igen av människor som inte själva var scouter.

Tanken idag är egentligen densamma. Samhället har dock förändrats och scoutskjortan har blivit ett plagg som av många unga kan verka gammalmodigt.

Vår scoutdräkt

Sedan 2007 har alla scouter i Sverige en gemensam scoutdräkt som är modern och tilltalar alla åldrar. Kollektionen består av kort- och långärmad skjorta, kort- och långärmad t-shirt samt pikétröja. Färgen är petroleumblå.

Nytt märkessystem

Under våren 2010 har det tagits fram ett nytt gemensamt märkessystem för alla scoutförbund. Samtidigt ändras dräktordningen enligt märkeskategorierna: tillhöra, deltagande, intresse och bevis. Under övergångsperioden, fram till att alla nya märken finns, väljer scoutkåren och ledarna själv om man följer den nya eller den gamla dräktordningen. Var ska alla märken sitta? Läs mer här.

Mer information om de nya märkena och programmet hittar du på http://www.scoutservice.se/leda-scouting/marken/. Där kan du ladda hem hela broschyren om Scouternas märkessytem.

Förbundshalsduk

De allra flesta scoutkårer har en egen kårhalsduk. Har kåren ingen sådan kan man använda förbundshalsduken som togs fram 2009. Den är beige med tre ränder som är petroleumblå, vinröd och gul. Alla scoutförbund har olika färger på sina halsdukar.