Scouter på LAB14 fixade lösningar för framtiden

Rädda världen! Det var uppdraget som de 50 ”testpiloterna” från Södermalms scoutkår fick när de under årets hetaste sommarvecka sammanstrålade i en skyddad vik på Vindalsö i Stockholms ytterskärgård.

I stället för att vänta på att handfallna politiker ska lösa de stora miljöfrågorna, uppmanades lägerdeltagarna att slå sina kloka huvuden ihop för att skapa egna klimatsmarta lösningar för ett hållbart framtida samhälle.

Till sin hjälp hade de ingen avancerad teknik, men däremot sin uppfinningsrikedom, sin samarbetsförmåga och sina nyvunna kunskaper. Och med det kommer man ganska långt…

DSC_0444

 

Scouter med experimentlust

 

– Vi gjorde olika experiment och lärde oss en massa saker som är bra för miljön, till exempel hur man sorterar sopor så att det nästan inte blir något kvar och hur man laddar sin mobiltelefon med hjälp av solceller, berättar 10-åriga Moa von Malmborg.

DSC_0232Elverket som laddade mobiltelefoner med sol och vind

 

Redan tre dagar före den stora lägerstarten kastade tio scouter i tre fullastade segelbåtar loss från Långholmen och satte kurs mot Vindalsö, som ligger strax utanför Sandhamn.

sjoscout (2)

– Det var jätteroligt att segla till lägret. Soligt och lagom mycket blåst. Under seglingen höll vi kontakt med varandra med hjälp av walkie-talkies och VHF. Vi hade också olika mötesplatser där vi väntade in varandra, berättar 10-åriga Elisa Lindskog.

Och efter att med hjälp av naturkrafterna ha lagt de 35 sjömilen  med sina många öar, holmar och skär bakom sig, siktades till slut Vindalsös norra udde. Där sammanstrålade de med resten av scoutkåren som tagit sig ut till havsbandet med båttaxi. Väl i land restes tälten på lägerplatsen som låg intill en skyddade vik med en lång sandstrand nedanför. På andra sidan ön slog Östersjöns vågor mot de kala klipporna.

DSC_0534lägerkväll (2)

Vindalsö, sydöstra stranden längst ut i skärgården och kvällsmys på lägerplatsen i den glesa tallskogen.

– Det var en perfekt plats för ett sommarläger. Inte så jättelångt att åka, men ändå kände man att man var långt ute i skärgården, säger 13-åriga Joakim Andersson och får medhåll från Moa von Malmborg.

– Eftersom det var värmebölja så var det ju tur att vi var på en ö mitt ute i havet och inte inne i en skog. Vi badade en massa gånger varje dag. Det var nog det allra roligaste på lägret. Sista kvällen hade vi till och med disco i vattnet, berättar hon.

DSC_0751

Svalkande dopp innan det är dags att krypa ner i sovsäcken.

Temat för årets läger – LAB14 – var alltså att testa olika lösningar på de stora miljöproblem som världen står inför. Ledorden för vistelsen var: uppfinningsrikedom, utforskande och nyfikenhet.

– Vi vet att miljöfrågorna engagerar många unga och en ö – med dess naturliga begränsningar i resurser – kunde lätt kopplas till globala frågor, säger lägerchefen Mårten Lindskog.

Och att miljöproblem och klimatförändringar har blivit ett vardagshot för många unga, har flera undersökningar visat de senaste åren. En studie som gjordes av Trygg Hansa 2012 visade exempelvis att sju av tio barn i åldern 11 till 15 år oroade sig för hur klimatförändringarna skulle påverka deras och världens framtid.

– Just klimat- och miljöfrågorna blir ofta så stora och globala att det är svårt att se sin egen roll. Men genom kunskap och förståelse för hur man kan påverka kan man göra kloka val och undvika oro och ångest. Att bli ”Redo för livet”, som är målet med att vara med i scouterna, handlar i grund och botten om att skapa tryggheten att ”jag kan” och insikten att det alltid går om man bara jobbar ihop, säger Mårten Lindskog.

baka (1)baka (2)

Varje dag bakades färskt bröd som gräddades i vedeldad ugn.

Under lägret fick scouterna bland annat bygga ett eget våg-kraftverk. De fick uppleva att maten kan bli minst lika god utan klimatpåverkande fläsk-, nöt- och charkprodukter. Och de fick lära sig hur de kan påverka sopberget genom att göra rent förpackningar till återvinning.

vågkraft2expost-002

Vågkraftverk och hela lägrets samlade sopor. Sju små påsar brännbart avfall efter 50 personer i sju dagar. Men så hade också alla förpackningar diskats, torkats och sorterats.

– Jag brydde mig om miljön även före lägret, men nu vet jag mer om vad man kan göra. Jag har blivit mycket mer noggrann med det. Jag har även börjat säga till mina föräldrar hur de ska sortera, säger Isa Depres Hansson.

Men det var inte bara ett framtida hållbart samhälle som stod i fokus på lägret. Vid sidan av experimenten och uppdragen kopplade till miljöfrågor, fylldes dagarna med somriga aktiviteter som paddling, segling – och inte minst bad. Stora delar av veckan visade termometern över 30 grader i luften och SMHI gick ut med klass 2-varningar för extremt höga temperaturer.

– Eftersom det var värmebölja badade vi en massa gånger varje dag. Det var så härligt! Samtidigt kunde vi se att det var algblomning på flera ställen runt ön, så vi påmindes ju om vad som händer om man struntar i miljön. Det är ganska hemskt faktiskt, säger 10-åriga Agnes Sundén och berättar om ett experiment som visade hur mänskligt kiss göder alger.

– Vi blandade havsvatten med kiss i en pet-flaska och efter några dagar kunde man nästan inte se igenom den eftersom det var så mycket alger. Den flaska som bara innehöll havsvatten var däremot helt klar. Jag visste att det kommer ut farliga saker från åkrarna som förorenar vattnet, men inte att vanligt kiss kan skapa så mycket alger, säger hon.

Under vistelsen på Vindalsö bodde deltagarna i tält tillsammans med kompisar från den egna avdelningen. De äldsta utmanarscouterna sov för sig, äventyrsscouterna, upptäckarscouterna och de yngsta, spårarscouterna, för sig.

Under dagtid var de dock indelade i patruller med scouter i olika åldrar som arbetade tillsammans med att lösa olika uppgifter. Det kunde handla om allt ifrån att laga de godaste älgfärsbiffarna till att ge sig ut på jakt för att försöka hitta och stoppa de ”miljöbovar” som påstods planera att bygga ett kolkraftverk på ön.

– Det som är så roligt med sommarläger är att man får träffa hela kåren: en massa människor som man kanske känner igen lite grann, men som man har chans att lära känna bättre. För oss som är lite äldre är det kul att kunna lära de yngre scouterna nya saker, säger Joakim Andersson, 13 år.

DSC_0659DSC_0653

Till exempel i Kockduellen jobbar scouter i alla åldrar ihop

Och 10-åriga Moa von Malmborg och Isa Depres Hansson instämmer:

– Annars är man ju mest med personer som är lika gamla som en själv. De äldre scouterna har gått lägre och lärt sig mer och då kan de lära oss en massa kul saker.

– Efter lägret kändes det som om man hade blivit lite äldre själv.