Sommarlägret 2016 på Vässarö

23 till 30 juli 2016 på Vässarö.

Expeditionen efter det åttonde världshavet

För nästan 40 år sedan gav sig Bröderna Gaus, Roms och Brumund Dal ut på en heroisk expedition för att hitta den försvunna upptäckaren Professor Drövel.
Vi är många som ser dessa bröder som hjältar, och som följt deras mödosamma expedition på TV. Brödernas svenska kusin, Ulrik Dal, har själv växt upp i skuggan av sina hjälteförklarade kusiner, men nu tar han upp kampen och rustar en expedition för att hitta något ännu mer mytomspunnet: Det åttonde världshavet!

Inspiration

Flera avsnitt av Professor Drövels hemlighet finns på YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=72H1eaWodk0

Vad hände?

På lördagen mötte alla expeditionsdeltagare: Sydväster, Svear, Sjöfåglar och Skogsfåglar från Södermalms scoutkår upp på Östra station för att ansluta till expeditionen och dess ledare Ulrik Dal. Expeditions mål klargjordes: Professor Drövel skulle återfinnas och därmed förhoppningsvis även hitta Det åttonde världshavet!

 

Bild på Ulrik Dal

 

Efter en långlång resa med buss, anslöt fler expeditionsdeltagare i form av cyklande Svartfötter. Nu var det dags att äntra båt för att nå platsen för baslägret, Vässarö. En härlig aktivitet spreds sig på ängen med tältresande, spisbyggande, vedhuggande och vattenhämtande. Ett fungerande basläger var klart innan kvällen omfamnade oss med kvällsmacka och läggdax.

 

Efter en tidig start på söndagen med en härlig frukost dök äventyraren Laura Ingalls från Lilla huset på prärien upp och berättade om hur man som nybyggare sätter upp ett basläger. Expeditionen delades upp i fyra blandpatruller i form av de fyra väderstrecken och sköna scouter blandade från Sydväster, Svear, Sjöfåglar, Skogsfåglar och Svartfötter. Intensivt byggande av portal, bord och huggande av ved tog vid. Efter lunch blev aktiviteter i form av segling med Väderöjullar, Storbåt och Optimist samt Trapperspår för Skogsfåglar. Ett gäng hittade en ledtråd iform av en kartbit.  På kvällen fortsatte byggandet.

På måndagsmorgonen samling dök äventyraren Mercartor upp och förklarade mystiken kring kartor och projektioner. Förmiddagen fylldes med olika aktiviteter i form av segling med Storbåt, samarbetsövningar och fotoorientering. Under eftermiddagen lärdes det ut hur man triangulerar och ritar kartor. Ytterligare ledtråd iform av en kartbit hittades. Måndagskvällen bestod i kanotpaddling ut till en ö för lägerbål lett av Svartfötterna, på lägerelden gjordes hajkbananer. Hemfärden var magisk med ett ljuspår på vattnet.

Tisdagen inleddes med morgonsamling där äventyraren Darwin kom och introducerar behovet av god mat för artens överlevnad. Tisdagsförmiddagen gjordes baslägret om till ett kök och hela ängen bakade så Spöken och Spindlar skulle få en magiskt mottagande. Bröd och bakelser tillverkades under glada sånger och danser.

Fyllda av förväntan och med en hel del spring i benen kommer spårarscouterna fram till Vässarö på tisdag eftermiddag – och bjuds på nybakat tunnbröd och blåbärsbakelse som resten av lägret bakat på förmiddagen. Vilket välkomnande!!!

Vi reser tälten och hinner med att välbehövligt bad innan de andra avdelningarna kommer tillbaka från segling, samarbetsövningar och trapperspår som stått på programmet. Nu utbryter febril verksamhet.

Vid alla fyra lägerspisar eldas det, hackas grönsaker och steks skinka. Ved huggs, vatten hämtas och kryddning diskuteras. När det mesta är gjort och vi väntar på potatisen övergår matlagningen i dans. De nyanlända, yngre scouterna tittar först storögt på, men snappar snart upp rörelserna och är med.

matlagningmatlagning2

matlagning3

Efter middagen dyker Charles Darwin och Marco Polo upp och ger oss lite tips inför sökandet efter det 8devärldshavet. Marco Polo stannar till och med kvar och har en organisationsövning med oss – det gäller att klara av så många uppgifter som möjligt på en timme. Återigen kokar hela lägerområdet av aktivitet, yngre och äldre scouter hjälps åt att plocka blommor, bygga pyramider, sjunga sånger, rita kartor…

måla

 

symärken

 

symärken2

När spårarscouterna sedan kryper ner i sina sovsäckar efter kvällsfikat är det svårt att tro att vi varit här mindre än en dag.

läderarbete

Och så fortsätter lägret: segling, hantverk med glödritning och märkespåsyning, trapperspåret, flottbygge, matlagning, disk, disco, lägerbål, bastu, bad… Det mesta görs i ”blandpatruller” – där scouter från olika åldersgrupper blandas.

läderarbete2

Då och då dyker det upp någon känd upptäckare: vi får besök av Mary Kingsley, Sally Bauer, Carl von Linné, Renata Chlumska, Florence Nightingale, Mercator och Laura Ingalls. Ibland lämnar de en ledtråd till var Professor Drövel kan finnas. Han är liksom vi på jakt efter det 8de världshavet och den sista dagen börjar bilden klarna: vi ska nog ge oss av till den norra delen av Vässarö.

På vägen dit träffar vi Fritiof Nansen, Amelia Earhardt och Kapten Haddock, som behöver vår hjälp för sina expeditioner och sedan visar oss i rätt riktning. Och plötsligt öppnar sig skogen – och där ligger det: det åttonde världshavet – och bara väntar på att upptäckas. En förvirrad Professor Drövel sitter på en klippa och behöver räddas, men i den allmänna villervallan försvinner hon sedan igen.

profDrövel

Själva stannar vi dock kvar förmiddagen ut och plaskar runt i det nyupptäckta havet som vi ger namnet Terrakottahavet.

terrakottahavet

terrakottahavet3terrakottahavet2

 

Det är lätt att trivas under en lägervecka på Vässarö – den service de har, och de aktiviteter som kan bokas är fantastiska!

I år hade vi dessutom underbart väder och njöt av sommar och bad i Ålandshav. Men det största och viktigaste under lägret är våra scouter. De bjuder på sig själva och de tar hand om varandra och skapar den fantastiska känslan av att det är alltid fest hos Södermalms scouter.

Tack!

Stort tack till Bengt och MC-varuhuset som lånade ut en bil till oss och körde vår packning fram och tillbaka: http://www.mcvaruhuset.se/

Bilder

 

Klicka här för Instagram-bilder taggade med #8devärldshavet

 

 

Instagrambilder: sodermalmsscoutkar #8devärldshavet